Zijn openbare WiFi-netwerken veilig?

Even snel nog een mailtje versturen in de trein, het laatste nieuws checken op een terrasje, iedereen maakt wel eens gebruik van WiFi op een openbare plek. Toch wordt er veel gewaarschuwd voor de gevaren van het gebruik van openbare WiFi. In dit artikel leggen we uit wat je wel en niet moet doen op een openbaar netwerk, en hoe je toch veilig kunt internetten.

De gevaren van openbare WiFi

Het gevaar van openbare WiFi komt vooral door het feit dat er meerdere mensen (die jij niet kent) zich op het netwerk begeven. Het kan namelijk zo zijn dat iemand met kwade bedoelingen ergens bij jou in de buurt van dezelfde WiFi gebruik maakt. Hackers hebben twee opties om naar jouw internetverkeer te kijken; meekijken op het netwerk en een nep-netwerk opzetten.

Meekijken op het netwerk

De eerste manier van hacken werkt als volgt. Een kwaadwillend persoon zit op hetzelfde netwerk als jij en gebruikt vervolgens een programma dat het hele netwerk kan screenen. Als jij vervolgens naar een onbeveiligde website surft – met een http-verbinding – ziet deze persoon dat. De hacker kan zien naar welke website je surft en welke gegevens je daar invult. Deze verbinding is namelijk niet versleuteld. Gelukkig maken de meeste websites gebruik van een https-verbinding, anderen kunnen deze verbinding namelijk niet uitlezen.

Een nep-netwerk opzetten

Deze manier van hacken is het meest verraderlijk. Een hacker gebruikt een apparaatje om een eigen netwerk op te zetten met een naam die veel lijkt op de naam van het echte netwerk, of zelfs dezelfde naam als het echte netwerk.

Onbeveiligd WiFi Tips

Op vliegvelden bijvoorbeeld, zie je vaak een hele lijst van netwerken en kun je aan de naam niet zien of het netwerk betrouwbaar is. Omdat jij verbindt met een netwerk dat wordt beheerd door iemand kan diegene vervolgens alles zien wat jij online aan het doen bent. Ook kan deze persoon een inlog-pagina namaken, bijvoorbeeld het inlogscherm van Facebook. Vervolgens voer jij daar je wachtwoord in en krijg je gewoon je tijdlijn te zien, het lijkt alsof er niks aan de hand is. Tegelijkertijd heeft deze persoon nu jouw inloggegevens van Facebook!

Tips voor veilig gebruik van openbare WiFi

Hier staan een aantal tips om toch veilig gebruik te kunnen maken van openbare WiFi.

 1. Gebruik alleen openbare WiFi als het echt moet
  Tegenwoordig zijn de databundels van je mobiele toestel groot genoeg om ook buiten de deur te internetten. Ook kunnen we sinds vorig jaar onze databundel in heel Europa gebruiken. Eigenlijk is verbinden met WiFi op vliegvelden of andere plekken dus bijna niet meer nodig. Toch kan het zijn dat je bundel op is, of dat er geen snelle 4G verbinding beschikbaar is.
 2. Verbind alleen met websites met een https-verbinding
  Als het dan toch nodig is om te verbinden met een openbare WiFi, zorg dan dat je geen websites bezoekt met een http-verbinding. De meeste apps (Facebook, Twitter, etc.) op je telefoon maken gebruik van een veilige https-verbinding. Zelf moet je opletten dat je in je browser een slotje ziet.
 3. Bezoek geen gevoelige websites waar je moet inloggen of waar je je bankzaken regelt
  Deze websites moet je niet bezoeken als je inlogt op een openbaar netwerk. Als je namelijk per ongeluk verbindt met een netwerk dat is opgezet voor kwade bedoelingen, hebben hackers zo jouw inloggegevens in hun bezit.
 4. Gebruik een VPN
  De bekendste manier om veiliger gebruik te kunnen maken van openbare WiFi-plekken is via een Virtual Private Network (VPN). Hierbij wordt je verkeer afgeschermd en kunnen internetcriminelen er niet meer bijkomen. Deze moet je aanschaffen en dit kost dus geld. Toch raden we je dit ten zeerste aan.  Zelfs al zou je met een nepnetwerk van de aanvaller verbinden, dan nog ben je met een VPN beschermd.