Ons word veel de vraag gesteld wat is het verschil tussen een modem en een router? Het zijn twee woorden die veel door elkaar wordt gebruikt als we refereren naar onze internetverbinding. Het lijkt alsof een modem en router hetzelfde zijn, kunnen en doen. Ze zijn inderdaad beide van groot belang voor je internetverbinding, alleen het zijn daadwerkelijk twee verschillende apparaten. In dit artikel zullen we je uitleggen hoe je internetverbinding werkt thuis en wat voor rol je modem en router hierbij spelen. Ook komt aan het licht dat er degelijke verschillen bestaan tussen de twee apparaten.
Wat is een modem?
Ten eerste is je modem essentieel voor je internetverbinding. Als je er geen een zou hebben dan zou je niet kunnen internetten. In essentie doet je modem twee dingen. Ten eerste vertaalt je modem het signaal dat je van je provider binnenkrijgt (door middel van kabel, ADSL of glasvezel) naar een signaal dat je binnenshuis kunt gebruiken. Je computer, smart-tv, spelcomputer etc. kunnen het signaal anders niet begrijpen. Daarnaast vertaalt het modem het signaal ook weer terug naar buiten. Je kunt het modem dus het beste zien als een soort toegangspoort, het signaal moet langs de poort om vertaald te worden om te zorgen dat het zowel buitenshuis als binnenshuis is te lezen. Als het signaal van buiten is omgezet stuurt het modem dit signaal vervolgens door naar de router.
Wat is een router?
Nu komt je router er aan te pas. Het is goed mogelijk dat je thuis voor meerdere apparaten je internet gebruikt. Zowel via een internetkabel – een computer of camerasysteem – en via WiFi. Het is handig dat al je apparaten tegelijk gebruik kunnen maken van een internetverbinding. Je router maakt dit mogelijk door het internetsignaal over meerdere apparaten te verdelen (routing of routeren). Je router deelt namelijk IP-addressen uit, een soort sleutels voor je apparaten waardoor het mogelijk is om te verbinden met het internet. Ook zorgt je router voor communicatie tussen je apparaten. Zo kun je bijvoorbeeld je smartphone gebruiken als afstandbediening voor je tv, of dim je je lichten met je tablet. Met behulp van een router ontstaat er een netwerk waar alle apparaten zich op aan kunnen sluiten. Je router creëert zowel een bekabeld- als een WiFi netwerk.
Verschil modem en router
We zijn nu aangekomen bij het verschil tussen een modem en een router. Zoals eerder is benoemd is het modem nodig om het signaal dat van buiten naar binnen komt te vertalen, om te zorgen dat je apparaten dit begrijpen. Vervolgens is je router aangesloten op het modem, om te zorgen dat meerdere apparaten tegelijk gebruik kunnen maken van internet. Stel dat je je computer direct aansluit op het modem – dit is ook mogelijk – dan kun je alleen op die computer internetten. Heb je meerdere apparaten dan zul je altijd een router nodig hebben om een netwerk te creëren en te zorgen dat alle apparaten kunnen verbinden.
Modem-router: vertalen en verdelen in één apparaat
Het kan ook nog zo zijn dat je maar een kastje hebt staan thuis, waar je vervolgens je apparaten op hebt aangesloten. Dit is ook goed mogelijk want tegenwoordig maken internetproviders steeds vaker gebruik van de zogenaamde modem-router. Dit kastje is een modem en router in één. Dit lijkt handig omdat je dan slechts één apparaatje in de meterkast hebt staan. Er kleeft hieraan helaas ook een nadeel, namelijk dat dit apparaat altijd in de buurt moet staan van het aansluitpunt. Het aansluitpunt is de plek waar het internetsignaal je huis binnenkomt. Vaak is dit in de meterkast en deze is meestal niet centraal gelegen in je huis. Toch is het belangrijk om je router (en dus je WiFi) zo centraal mogelijk in huis te hebben. Hier schiet een modem-router dus tekort. Sowieso is vaak een enkele router niet genoeg om je hele huis te voorzien van WiFi. Hiervoor hebben wij dan weer een oplossing!
Wij plaatsen meerdere apparaatjes door je huis heen om te zorgen dat je overal in huis een werkend WiFi-signaal hebt. Hoef je je geen zorgen meer te maken over die ene plek op zolder waar het bereik zo slecht is dat je geliefde serie om de drie minuten begint met bufferen…
Bekijk onze oplossing hier!