Waarom je WiFi traag is of uitvalt

Vandaag de dag is het van cruciaal belang dat je kunt vertrouwen op een constant en snel WiFi-netwerk. Het is bijna het zo belangrijk als elektriciteit en water. Je vertrouwt er nou eenmaal op dat als je de kraan open doet er schoon drinkwater uitkomt en als je een lichtschakelaar omzet dat je lamp gaat branden. Zo ook je WiFi, als je met je eigen netwerk verbindt moet je er van uit kunnen gaan dat je ongeremd kunt internetten.

Helaas is dit niet altijd zo makkelijk gezegd. Je hebt vast eens meegemaakt dat als je vlak voor het slapen op nu.nl nog snel even het nieuws wilt checken en dit pas lukt na een aantal keer refreshen. Of dat je precies op een bepaalde plek gaat zitten om je serie te bekijken omdat je weet dat dit de beste plek is om WiFi-signaal te ontvangen.

Hoe kan het eigenlijk dat WiFi op bepaalde plekken fors minder snel is of uitvalt en op andere plekken helemaal top is?

Omdat je WiFi signaal bestaat uit radio golven, kan deze worden beïnvloed door verschillende aspecten van jouw woning. Zonder een multiroom WiFi-systeem, dat efficient zorgt dat in elke kamer WiFi beschikbaar is, kunnen er ‘dead zones’ voorkomen in je huis en de redenen zijn niet altijd even voor de hand liggend.

Je router op de verkeerde plaats

We hebben het er al eerder over gehad, je router plaatsen waar het signaal je woning binnen komt is eigenlijk nooit een goed idee. De meterkast is vaak geen centrale plek en al helemaal niet waar jij je WiFi wilt gebruiken. Want, hoe verder weg van de router, hoe minder het signaal.

Je hebt een nieuwbouw woning

In nieuwbouwwoningen wordt vaak gebruik gemaakt van beton. Ook zijn muren en plafonds significant dikker dan bij oudere huizen. Je WiFi-signaal heeft moeite om hier doorheen te komen en jouw apparaat te bereiken.

Je huis is simpelweg te groot

Een gemiddelde router is niet sterk genoeg om een heel huis te voorzien van WiFi, en dan hebben we het nog niet eens over de tuin. Hier geldt ook, hoe groter de afstand naar je router, hoe trager je WiFi wordt. Het kan dus voorkomen dat je op zolder of in de serre niet of nauwelijks kunt internetten.

Andere elektronische apparaten

Je zal het niet snel verwachten, maar andere apparaten als magnetrons, draadloze speakers en je DECT-telefoon set kunnen invloed hebben op je WiFi-signaal.

De WiFi van je buren

Als je in een appartement woont of in een drukke straat kan het zijn dat jij en je buren allemaal op dezelfde bandbreedte zitten. Er zijn dan zoveel netwerken beschikbaar dat jouw eigen WiFi-netwerk moeite heeft er doorheen te komen. Dit is makkelijk op te lossen door van kanaal te switchen, check hier hoe je dat doet.

Huisgenoten

Niet alleen je buren, maar vooral je eigen huisgenoten hebben invloed op de snelheid en sterkte van de WiFi. Downloaden, gamen en video streamen zijn absolute hoogverbruikers en zullen jouw eigen WiFi-ervaring sterk beïnvloeden.

Een oude router of verouderde instellingen

Misschien is het tijd voor een nieuwe router (of beter nog, een WiFi-systeem), zeker als je huidige router nog geen dual-band (2.4GHz en 5GHz) ondersteunt. Dit zorgt ervoor dat verschillende apparaten tegelijk de beste verbinding hebben met je WiFi.

De oplossing?

Het is vaak frustrerend en al helemaal als je niet weet waar het aan ligt. Je WiFi is nou eenmaal belangrijk in de huidige maatschappij. Sommige punten kun je meteen verbeteren, andere vergen wat meer werk. Heb je veel van deze dingen al geprobeerd maar merk je nauwelijks verbetering? Kijk dan eens naar ons WiFi-systeem. Wij zorgen voor een professionele oplossing dat deze punten mateloos aanpakt. Benieuwd? Neem contact op en laat ons vrijblijvend een persoonlijk voorstel doen.

Plaats een reactie