Zo gebruik je slim speelgoed op een veilige manier

Slim speelgoed worden steeds populairder. Met de feestdagen in aantocht zullen vele van deze producten onder bijvoorbeeld de kerstboom te vinden zijn. Hartstikke leuk natuurlijk en vaak maken deze producten het leven een stuk makkelijker en interessanter.

Toch zit er een keerzijde aan dit verhaal. Waar we slim speelgoed vaak uitzoeken om het design en om de functie, daar vergeten we voor het gemak vaak de beveiliging en onze privacy. Een slim product staat vaak in verbinding met wifi, waardoor de mogelijkheid bestaat dat mensen kunnen meekijken of op een andere manier u veiligheid en privacy kunnen schenden.

Data is het nieuwe goud. Niet voor niets zijn de succesvolste bedrijven van nu groothandels in data. Denk aan sociale platformen als Facebook, maar ook bedrijven als Google en Amazon. Onze digitale veiligheid staat in Den Haag nog altijd niet erg hoog op de agenda. In Duitsland zijn de autoriteiten al een stuk strenger bij privacyschending en een gebrekkige veiligheid, zoals bij de onlangs verboden kindersmartwatches met gps. In dit artikel kijken we naar het veilig gebruiken van slim speelgoed . Hoe weet u nu zeker of je met een veilig product te maken hebt? En wordt u privacy niet geschonden?

Meekijken in de huiskamer met een wifi internetcamera

Onlangs was er een vrouw in het nieuws die een goedkope internetcamera had gekocht. Plotseling begon een vreemde stem uit de speaker van de camera met haar te praten. De vrouw had het standaard wachtwoord van de camera niet gewijzigd, waardoor het een fluitje van een cent was om mee te kijken in haar kinderkamer. Via populaire zoekmachines is het erg makkelijk om camera’s te vinden met een slechte beveiliging, waardoor vrijwel iedereen, zonder enige kennis, bij mensen in huis kan kijken en de camera kan aansturen. Alhoewel in de handleiding vermeld stond dat de vrouw er verstandig aan deed om het wachtwoord te veranderen heeft ze dit niet gedaan.

Privacyschending bij slim wifi speelgoed

U dient niet alleen te letten op de beveiliging van een product, maar ook op het schenden van de privacy. Een goed voorbeeld bij slim kinderspeelgoed is de Hello Barbie. Kinderen kunnen praten tegen deze slimme speelgoed Barbie, waarbij er een simpele conversatie gevoerd kan worden. Het probleem ligt echter bij het bedrijf dat de stemherkenningssoftware heeft geleverd en deze ook in beheer heeft. Alle zinnen en woorden die het kind tegen Hello Barbie heeft gezegd worden doorgestuurd naar de servers van het bedrijf.

Hello Barbie | WiFi Midden Nederland
Hello Barbie luistert mee via WiFi

In het privacybeleid staat dat ze de data mogen opslaan, gebruiken, bewerken, wijzigen en analyseren om de stemherkenningssoftware te verbeteren. Data mag echter ook worden gedeeld met derde partijen. U kind werkt dus niet alleen mee aan het verbeteren van de software, maar de zinnen en gesprekken die het kind voert met  worden doorverkocht van bedrijf naar bedrijf. Ik kan me zo voorstellen dat dit niet is wat u wilt voor u kind. Wie weet waar deze gegevens uiteindelijk terecht komen?

Geen keurmerk voor veilig slim wifi speelgoed

Het probleem is dat er geen duidelijke regels bestaan waar slim speelgoed zich aan moeten houden. Hierdoor is het lastig om te weten of een product een goede beveiliging heeft of respectvol met u privacy omgaat. De enige manier om hier achter te komen is door zelf op onderzoek uit te gaan. WiFi Midden Nederland helpt u graag, wij geven tips waar u op moet letten bij een slim product met betrekking tot de veiligheid en de privacy.

Tips om slim wifi speelgoed te beveiligen

Allereerst tips voor het veilig gebruiken van een slim product.

 1. Goed wachtwoord
  Standaardwachtwoorden van een bepaald product zijn direct op het internet te vinden. Wijzig daarom als eerste het standaardwachtwoord voordat u het product gaat gebruiken. Een wachtwoord kan altijd uitlekken. Wijzig het wachtwoord daarom regelmatig. Verander ook de standaard gebruikersnaam.
 2. Update de software
  De volgende stap is het updaten van de software. Zorg ervoor dat het slimme speelgoed altijd over de laatste updates beschikt om eventuele gaten in de beveiliging te dichten.
 3. Check de beveiligings- en privacyinstellingen
  Een slim product heeft vaak de mogelijkheid om de beveiligings- en privacyinstellingen aan te passen. Zorg ervoor dat niemand anders toegang krijgt tot het slimme product. Schakel het verzamelen en delen van data altijd uit wanneer dit niet nodig is voor de werking van het product.

Naast het product zelf kunt u ook andere veiligheidsmaatregelen nemen. Wees altijd voorzichtig op een openbare wifi-verbinding, want het is een fluitje van een cent voor iemand anders om met je mee te kijken. Ook het thuisnetwerk moet je altijd up-to-date houden met de laatste updates en zorg ook daar voor een goede beveiliging. Kijk ook kritisch naar u zelf hoe je een slim product gebruikt. Een IP-camera plaatsen in de badkamer, kinderkamer of slaapkamer is wellicht niet zo slim, helemaal in combinatie met een zwakke beveiliging. Je wilt niet dat iemand aan de andere kant van de wereld u slaapkameravonturen live kan meebeleven. Wie weet waar die beelden uiteindelijk terecht komen. Zet het product daarom ook altijd uit als deze niet gebruikt wordt.

WiFi IP camera WiFi Midden Nederland
WiFi IP camera en beveiliging en privacy

Tips voor het beschermen van je privacy met een slim speelgoed

Naast de beveiliging is jouw privacy ook erg belangrijk. Waar moet u op letten bij het beschermen van jouw privacy?

 1. Lees het privacybeleid
  De eerste stap die je moet nemen is kijken naar het privacybeleid van het slimme product. Welke data verzamelt het bedrijf van jou met het slimme product? Het privacybeleid en de algemene voorwaarden vind je in de handleiding of op de website van de fabrikant. Wees extra alert wanneer een product persoonsgegevens of locatiegegevens bewaard. Vraag jezelf af of dit nodig is voor de werking van het product. Nog belangrijker is om te kijken wat het bedrijf met de verzamelde data doet. Waar wordt de data opgeslagen? Wie heeft er toegang tot jouw data? Zijn de gegevens versleuteld? Kun je deze data laten verwijderen? Deelt de fabrikant jouw data met derde partijen?
 2. Check de beveiliging- en privacyinstellingen
  Kijk goed naar de instellingen van het product. Verander het standaard wachtwoord en de gebruikersnaam. Schakel het verzamelen en delen van data altijd uit wanneer dit niet nodig is voor de werking van het product.
 3. Zoek op internet naar het bedrijf en het product
  Een reputatie van een bedrijf is snel gebroken bij een gebrekkig product. Helemaal op het internet. Kijk daarom altijd even op internet na hoe het bedrijf achter het slimme product bekend staat. Zo kom u er snel achter of een product veilig te gebruiken is, of dat het bedrijf het niet zo nauw neemt met de veiligheid en de privacy.

Krijgt u kind slim speelgoed onder de kerstboom? Houdt de bovenstaande tips aan om het product veilig te gebruiken. Zijn de bovenstaande tips niet te gebruiken in combinatie met het slimme product? Vraag u zelf dan af of je het product wel wilt gebruiken. Wees kritisch voor u eigen veiligheid en het behoud van je privacy. Doe dit niet alleen bij u zelf, maar ook bij cadeaus die u geeft aan anderen. U kunt een product altijd ruilen.

WiFi slot op speelgoed
Beveilig het wifi speelgoed met een wachtwoord

U heeft toch niets te verbergen?

Wellicht vind u het bovenstaande verhaal slechts flauwekul. Dat is natuurlijk u goed recht. Het argument dat u niets te verbergen zou hebben houdt alleen geen stand. U heeft toch een voordeur die op slot kan in u huis? Ik neem aan dat u ook wel eens je gordijnen dicht doet. Denku u dan eens in dat u in een glazen huis zou wonen, waarbij de hele buurt mee kan kijken wat u de hele dag aan het doen bent. Geen fijn idee toch? Waarom zou u het dan wel doen met je digitale veiligheid en privacy? Dat u iets niet ziet wilt niet zeggen dat het er niet is. Zorg er daarom ook voor dat u digitale beveiliging van een goed slot voorzien is.

Smart home-producten, gadgets en slim speelgoed zijn fantastische producten die ons leven kunnen verrijken. Denk echter wel aan de risico’s met betrekking tot de beveiliging en eventuele schending van de privacy. Ga zelf op onderzoek uit of een product veilig te gebruiken is. Niet alleen bij cadeaus die u krijgt, maar ook bij cadeaus die u geeft. Zo kunt u dit jaar met een gerust hart genieten van de slimme cadeaus.